Yanda kusursuz özelliklere sahip bir sperm hücresi görülmektedir.Bir sperm hücresi babanın genetik özelliklerini taşıyan öncü bir kapsüle sahipdirki bu bölgeye spermin baş kısmı denir.Spermin baş kısmı ayrıca yumurtayla karşılaşması durumunda  döllenme safhalarını sağlayacak bazı enzim sistemleride  taşır .Spermin boyun kısmı kuyruk kısmı bağlantısını yaparken aynı zamanda yoğun enerji ihtiyaçlarını karşılama görevi de üstlenir.Spermin kuyruk kısmı ise hareketli olup spermin en önemli fonksiyonu olan yumurta hücresini bulma görevi için zaruridir.Hareketsiz bir sperm embiryo gelişimini sağlayamaz , dolayısıylada bebek sahibi olmak için yoğun hareketli spermlere ihtiyac vardır . Hemen altdaki resimde;                        

imageSpermler mikroskop altında sayılırken bu şekilde görülürler…Bazı karelerde sperm yokken bazı karelerde üstüste spermler görülebilir . Burda yoğun sperm varlığı çocuğu olmayan bu çiftde niye çocuk olmadığının cevabının erkekde olmadığını gösterir..!Bazen spermler bu kadar çok olmayabilir ..Ama yinede gebelik oluşturmaya yeterli olabilir. Hemen aşağıda sol sütunda 10 milyonun altındaki sperm sayılarında gebelik şansın % 10 ların altına indiği , sperm sayısının 20 milyonu geçtiği durumlarda gebelik şansının bunun 2 katına çıktığı görülmektedir

SPERMLERİN YIKAMA SONRASI TOPLAM SAYILARI 10 MİLYONUN ALT NDA İSE GEBELİK ŞANSI AZALıR

 

                                                                                                                                                                                                                                                    Bazende sperm testinde tüm aramalara rağmen sperm bulunamaz. Spermin olmaması durumunda semen örneği santrifuj edilmeli ve tüpün dibinde kalan kısım direk aranarak birkaç tane bile olsa sperm olup olmadığı aranmalıdır.Eğer az sayıda yani birkaç sperm bile çıksa bu durum criptozoospermi olarak bilinir.Bu husus çok önemli olup bu basit değerlendirmenin yapılmadığı durumlarda sanki hastada hiç sperm yokmuş gibi bir durum ortaya çıkmakta , bazen üstüste aynı hata yapılırsa hasta sperm bulunabilmesi için ameliyata bile gitmek durumunda kalmaktadır .

Herşeye rağmen sperm tesbit edilemezse AZOSPERMİ den bahsedilir Azospermi tıkanıklıklara bağlı olabileceği gibi bazen de hiç tıkanıklık olmasada yumurta içinde sperm üretiminin olmaması gibi bir durumdanda kaynaklanabilir..!                                        

Azospermi durumunda testis biyopsisi yaparak sebep araştırılır.Sperm görülmesi durumunda dondurularak saklanır veya taze olarak mikroenjeksiyon için kullanılır.

FullSizeRender (4)

soldaki resimde tübüller içinde sperm hücreleri görülürken malesef sağdaki resimde tübüller için de hiç bir sperm görülmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*
Website

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.