HSG boyalı bir sıvının rahim ağzından verilerek rahim içi ve kanalların röntgen filmi çekilerek görüntülenmesi esasına dayanan bir yöntemdir. Özellikle çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda bu görüntülenme ile kanalların açık olup olmadığı tespit edilir.Eğer kanallar açık sa bebek sahibi olamamanın nedeni başka yerlerde (örnek olarak spermiogram yaptırılarak) aranmalıdır. Eğer tüpler tam olarak tıkalıysa TÜP BEBEK tek seçenek olarak kalmaktadır. TÜP BEBEK de yuksek başarıı oranları ve artan embiryoların bir kardeş istendiğinde yerleştirebilme olanağının olmasıyla artık pek çok hasta cerrahi olarak bir tedaviyi seçmemektedir. Bazende tüplerdeki tıkanıklıklar kismi yadar tek taraflı olabilmekte bunların Laparoskopik olarak açılması yada tüplerdeki hasarın kaynağının araştırılması gerekmektedir.Kısmi tıkanıklıklarda eğer endometrioma dediğimiz çukulata kistleri ultrasonda tespit edilmemişse hastanın laparoskopi yapılarak tıkanıkların serbestleştirilmesini tavsiye etmekteyiz.
Yandaki resimde ise hastanın sol tüpünde az miktardaki yapışıklıklara bağlı tıkanıklıklar boyanın verilme basıncı ile açılmış olup boya sol yumurtalığa kadar kanallarda açılma sağlamıştır. Böyle hastalarda ise başka bir işleme gerek kalmadan sonraki aylarda kendiliğinden gebelik olabilir.Laparaskopidede aynı şekilde hasta aneztezi altındayken çok yüksek basınçlarla metilen mavisi verilerek basınç etkisi ile kanalları açmakda mümkün olabilmektedir.
Yanda ise malesef tüpdeki tıkanıklık okadar fazladırki açılması mümkün gibi görülmemektedir.Açılsa bile mevcut yapışıklıklar tübün işlemesini ve gebelik oluşturmasını engelleyecek belki de bir dış gebelik söz konusu olabilecektir.
Yukarıdaki filmde rahim içinde boydan boya yapışıklık görülmektedir.Muhtemeldir ki hastanın önceki düşüklerinden kalmış bir yapışıklıkdır.Bu hastada tüp bebek uygulamasından önce histereskopi yapılarak rahim içi yapışıklıklar açılmalıdır !
Sol yandaki filmde ayrıntılı değerlendirme sonrasında hastamı ameliyata aldım .Çünkü Tüp bebek uygulamasını hasta istemedi. Doğal yollarla çocuk sahibi olunabilmesi için önce rahim içi yapışıklıklar açıldı sonrada laparoskopi yapılarak sol kanaldaki yapışıklıklar açıldı .Ama sol kanal ileri derecede fonksiyon kaybı olabileceği düşündüğüm için ameliyat sonrası bir rahim filmi daha istedim.Rahim filminde geçiş görülünce hastaya 1 yıl kadar doğal yollarla çocuk sahibi olabilmesi için şans verdim ama hastam 6 ay beklemiş.6.ayın sonunda daha fazla sabredemeyerek korunmamasına rağmen çocuk olmayınca tüp bebek istedi.Tüp bebekle tamamen sağlıklı 3200 gr kız bebek sahibi olmuşdur.Tüp bebeğin başarısı !